divendres, 14 de juny del 2013

QUÈ ÉS EL COMPOSTATGE CASOLÀ?

El compostatge és un procés natural de descomposició dels residus orgànics. Mitjançant un compostador o una pila al jardí de casa, podem transformar aquests residus en compost, d’una manera controlada, imitant el procés de descomposició que es produeix d’una manera natural als nostres boscos. La durada del procés sol ser d’uns sis mesos, en funció de les atencions que hi dediquem.

En el procés del compostatge intervenen els mateixos microorganismes que descomponen la fullaraca al bosc (fongs, bacteris, actinomicets, invertebrats...). Perquè facin la seva feina s’ha d’assegurar que tinguin aigua per beure, aire per respirar, matèria orgànica fresca i matèria orgànica seca. El que necessitem és un espai al jardí, amb un compostador de material reciclat o una pila al aire lliura, eines per trossejar les restes llenyoses, una forca o airejador per remenar la pila, una regadora o una mànega amb aspersió per regar la pila quan sigui seca.

Fer compostatge casolà és un bon exemple de sostenibilitat. Tancant el cicle de la matèria orgànica a casa, s’estalvia transport, energia i emissions i obtenim un adob molt útil per al consum propi.


Si esteu interessats poder contactar amb l’Àrea de Medi Ambient de Mancomunitat La Plana al 938124167 ext.5 o al mediambient@mancoplana.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada